Marchewka w towarzystwie selera, brokuła i kurczaka okryta puszystą pierzynką

Składniki:

  • średni seler korzeniowy
  • pierś z kurczaka
  • ser feta
  • brokuł
  • ciasto francuskie
  • 2 średnie marchewki
  • białko

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki, następnie przyprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką.

2. Seler i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, mieszamy ze sobą.

3. Ser feta kroimy w kosteczkę.

4. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, tak aby wyszły nam równe koszyczki.

5. Gdy już ciasto pokroimy w kwadraciki, nakładamy starty seler i marchewkę, później pierś z kurczaka, różyczki brokułu i ser feta.

6. Każdą krawędź ciasta naciągamy do środka, tak aby ciasto nam się ze sobą połączyło i żeby wyszedł nam koszyczek.

7. Każdy koszyczek smarujemy białkiem.

8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20-25 minut, tak aby ciasto ładnie nam się zarumieniło.

9. Możemy podawać na ciepło jak i na zimno. Do koszyczków polecamy sos czosnkowy.

Leave a Reply