Sezon na marchewkę

Świeże, chrupiące marchewki prosto z ogrodu rodziców kojarzą mi się z dzieciństwem, latem i wakacjami. Warzywo to należy do najczęściej i najchętniej spożywanych, a do tego jest łatwe w uprawie. Podpowiadamy, jakie pyszne dania możemy wyczarować z marchwi 

Tekst: Joanna Mrowińska, oazazieleni.pl

Marchew jest rośliną dwuletnią. W pierwszym roku wytwarza zgrubiały korzeń, a dopiero w kolejnym zakwita, zawiązuje nasiona i obumiera. Jej cześć jadalną stanowi oczywiście korzeń, w którym magazynowane są witaminy i sole mineralne. Warzywo to jest również bogatym źródłem karotenu. W uprawie spotykamy marchewki o różnym wybarwieniu korzeni: najbardziej popularne – pomarańczowe, a także żółte, fioletowe i bordowe. W zależności od wysianej odmiany zbiór marchwi trwa już od końca czerwca do jesieni. Po zbiorze marchewki najlepiej smakują na surowo, jednak to nie jedyne ich zastosowanie.

Sok z marchwi

Sok z marchwi to chyba najprostszy i najszybszy sposób przetworzenia tego warzywa. Świeży jest bardzo zdrowy i idealny na cały rok. Najlepiej smakuje oczywiście przygotowany bezpośrednio przed spożyciem. Jeśli jednak mamy nadmiar soku, to możemy go lekko osłodzić dla lepszego przechowywania, zagotować, wlać do butelek i pasteryzować przez 20 minut. Otrzymamy w ten sposób pyszny sok na zimowe dni.

Sok marchwiowy z selerem i ziołami

Bardziej wyrafinowaną wersję soku marchwiowego otrzymamy przed dodanie do sokowirówki selera naciowego w ilości 1 łodyga selera na 5 marchewek podobnej średnicy. Dla wyostrzenia smaku na koniec polecam drobno posiekaną pietruszkę i miętę.

Zupa z marchwi

Kremowe zupy są bardzo pyszne, zdrowe i do tego pięknie wyglądają. Jako alternatywę dla powszechnie gotowanych kremów brokułowych, dyniowych czy pomidorowych polecam krem z marchewki. Warzywa: 8 marchewek, 1 pietruszkę, 1 cebulę, ½ korzenia selera, 1 białą część pora kroimy i podsmażamy na maśle przez 10-15 minut. Do smaku dodajemy sól, pieprz oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru, 3 kulki ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Do podsmażonych warzyw wlewamy 1,5-2 litry bulionu drobiowego i gotujemy przez kolejne 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Ostatnią czynnością jest wyłowienie ziela angielskiego i listków laurowych oraz zmiksowanie zupy.

Marchewka z warzywami z grilla

Latem przypada szczyt sezonu grillowego. Dlaczego obok smażonych kiełbasek, karkówek czy ryb, nie spróbować ugrillować warzyw? Marchewka wychodzi rewelacyjnie. Najlepiej smakują oczywiście młode warzywa prosto z ogrodu. Umyte marchewki układamy na ruszcie na kilka minut. Po upieczeniu smakują wyśmienicie, a z paskami po ruszcie wyglądają niezwykle dekoracyjnie.

Placuszki z marchewki, kalafiora i zielonego groszku 

Mogą stanowić pyszną przekąskę na długie letnie wieczory. Do miski wsypujemy pół szklanki mąki, 150 g jogurtu naturalnego, 1 jajko i mieszamy. Do tego dodajemy warzywa: szklankę utartej marchwi i tyle samo sparzonego wcześniej i pokrojonego kalafiora oraz pół szklanki zielonego groszku. Na koniec sól i pieprz do smaku oraz pokrojony koperek. Z uzyskanej masy formujemy małe placuszki i smażymy na oleju, aż obydwie strony osiągną złoty kolor.

Muffinki z marchewką i orzechami

Wszyscy znamy muffinki, które są niezastąpione jako szybki i pyszny deser. Sprawdzają się świetnie również na ogrodowych przyjęciach. Wariantów przepisów na te ciasteczka jest chyba kilkaset. Oczywiście znajdziemy również coś z marchewką. W tym celu ucieramy 1 szklankę marchwi, dodajemy ½ szklanki soku pomarańczowego, 1 szklankę mąki, 1 jajko, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, ½ szklanki oleju, ¾ szklanki cukru, ½ łyżeczki cynamonu i garść pokrojonych orzechów laskowych. Wszystko mieszamy. Jeśli ciasto wychodzi zbyt gęste, to dodajemy soku pomarańczowego, a jeśli zbyt rzadkie – mąki. Masę przekładamy do formy na 12 muffinek (najlepiej teflonowej albo silikonowej) i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. C piekarnika. Po 30 minutach ciasteczka są gotowe.

Leave a Reply