Jagodowe na deser

Do krzewów jagodowych zaliczmy ulubione przysmaki lata: porzeczki, agrest, maliny, borówki. Przedstawiamy słodkie przepisy na jagodowe rozmaitości oraz ciekawe rośliny do wzbogacenia ogrodowej kolekcji, takie jak jagoda kamczacka, dereń jadalny, świdośliwa i jeżyna

 

Tekst: Joanna Mrowińska, oazazieleni.pl

Lody porzeczkowe

300 ml śmietany kremówki 36% ubijamy na sztywno, a następnie na wolnych obrotach miksera dodajemy 250 g serka mascarpone oraz 100 g cukru. Do tak przygotowanej masy wsypujemy szklankę umytych i obranych z szypułek czarnych porzeczek. Mieszamy tak długo, aż część porzeczek się rozgniecie i zabarwi masę. Następnie wkładamy do zamrażalnika na minimum 5 godzin. Lody porzeczkowe podajemy koniecznie z listkiem mięty.

 

Jogurt grecki z porzeczką porzeczka i maliną

Pomysłem na nieco lżejszy deser niż lody na śmietanie jest owocowy jogurt. 200 g jogurtu greckiego lekko słodzimy łyżeczką cukru. Do tego dodajemy ulubione owoce. Bardzo aromatyczny będzie z czarnymi porzeczkami i malinami.

Miniserniczki z malinami

Sernik jest ciastem, które nadaje się na niemal każdą okazję. Serniczki w wersji mini z dodatkiem własnych malin będą idealną ogrodową przekąską.

2 jajka ubijamy z ½ szklanki cukru, do tego dodajemy ½ kilograma utartego sera oraz cukier waniliowy i 2 łyżki kartoflanki. Na dnie każdej foremki do muffinek kruszymy jeden herbatnik maślany. Następnie do foremek wlewamy wcześniej przygotowane ciasto, a na górze układamy kilka malin. Pieczemy przez 30 minut temp. 180 st. C.

Koktail malinowy

Koktajl malinowy będzie idealnym dodatkiem do letniego obiadu albo orzeźwiającym deserem. 500 ml kefiru dosładzamy 2 łyżeczkami cukru i miksujemy razem z ze szklanką malin. Dla smakoszy polecam dodanie kilku listków mięty. Obowiązkowo dekorujemy kefir całymi malinami.

Jogurtowe ciasto z agrestem

Lekkie ciasto jest wspaniałą propozycją na upalne dni. 2 jajka ubijamy z ¾ szklanki cukru. Następnie dodajemy szklankę jogurtu naturalnego, cukier waniliowy, 2 szklanki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec obowiązkowo szklanka agrestu zasypanego wcześniej cukrem i mieszamy. Gotowe ciasto wlewamy na blachę, a wierzch przyozdabiamy jeszcze świeżymi owocami. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut i pieczemy w temperaturze 180 st. C.

 

Mniej znane rośliny jagodowe

Jagoda kamczacka

Ciekawym krzewem jest jagoda kamczacka. Roślina ta jest odporna na suszę i niskie temperatury, a poza tym gatunek uchodzi za długowieczny. Owoce – podłużne i granatowe jagody – dojrzewają pod koniec maja i na początku czerwca. Są bardzo aromatyczne i dosyć kwaśne. Idealnie nadają się do przetworów i deserów.

Dereń jadalny

Dereń jadalny jest krzewem stosowanym do tworzenia wysokich żywopłotów o pokroju naturalnym albo formowanym, często sadzi się go również jako zielone tło dla innych, niższych roślin. Krzew ten szczególnie zdobi na przełomie marca i kwietnia, kiedy kwitnie, a ponieważ następuje to jeszcze przed rozwojem liści, to żółta mgiełka drobnych kwiatów jest widoczna z daleka. Jesienią na krzewach pojawiają się owalne, czerwone owoce długości ok. 2 cm, które są również jadalne. Można je spożywać na surowo lub zrobić pyszny dżem, marmoladę czy aromatyczną nalewkę.

Świdośliwa

Świdośliwa stosowana jest głównie jako roślina ozdobna w wysokich, naturalistycznych żywopłotach oraz w miastach, gdzie sprawdza się w trudnych warunkach, ponieważ wyróżnia się odpornością na suszę. Rośliny te są szczególnie ozdobne wiosną w czasie kwitnienia, kiedy to pędy są obsypane drobnymi, białymi kwiatkami. W czerwcu dojrzewają kuliste bordowo-fioletowe owoce o średnicy 6-8 mm. Smakiem i wyglądem przypominają borówki amerykańskie. Najlepiej smakują na surowo prosto z krzaczka. Mogą być dodatkiem do lodów i deserów.

 

Jeżyna bezkolcowa

Jeżyna bezkolcowa jest silnie rosnącym krzewem o łukowato wygiętych pędach. Prowadzimy ją głównie przy podporach, do których przywiązywane są poszczególne pędy. Owoce dojrzewają dosyć późno, bo dopiero we wrześniu albo pod koniec sierpnia na bardziej nasłonecznionych stanowiskach. Owoce przypominają maliny, jednak są czarne i błyszczące. W smaku mocno kwaskowate. Idealnie nadają się do przetworów, a soki, dżemy i nalewki z jeżyn są bardzo aromatyczne.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply